neděle 14. října 2012

NEKONEČNĚ MODRÁ



Jen si tak lehnout do trávy a dívat se vzhůru. Sledovat nebe, mraky a slunce, které skrz ně prosvítá. To zdá se být hlavní náplní třetí desky britských The Horrors. Ano, Horros. Zdá se, že tahle parta už v sobě nemá ani trochu té temnoty z první desky.

Když v březnu roku 2007 vyšlo na svět album "Strange House", nikdo nepředpokládal, že by se taková kapela mohla držet v podvědomí fanoušků delší dobu. Nejspíš si toho byla jistá i sami Horrors, a tak druhá řadovka "Primary Colours", k překvapení všech, byla naprosto něco jiného. Temný, uřvaný a přebuzený gothic rock vystřídal takzvaný shoegoaze. V jejich hudbě jako by byly rázem cítit i barvy. Deska po světě posbírala velké množství skvělých recenzí. Chvála se na Horrors nesla prakticky z každé strany.

Je to k nevíře, ale po poslechu jejich novinky se vám naskytne již třetí pohled na skupinu. Málokterá kapela ze sebe dokáže udělat během tří vydaných desek tři rozdílné kapely. Pro Horrors to, zdá se, není žádná překážka. "Skying" je deska plná syntezátorů a barev. Nechci tvrdit, že je veselé, protože tak to rozhodně není. Jenom už nám kapela neservíruje takové depresivní temné melodie. Změna je znát i na obalu desky. Vždyť něco takového by určitě nikdo z nás ještě před pár lety netipoval k Horrors.

Když si pustíte "Skying", při prvních vteřinách sedíte a nevěříte vlastním uším. Jako by to vůbec nebyla ta kapela. Na začátku "Changing The Rain" spustí všechny ty syntezátory a pro Horrors netypický druh rytmu, to zmate snad každého. Stačí však chvilku počkat - zpěv Farise Badwana (naštěstí) zůstává pořád stejný. Změna stylu je možná i tak trochu důvodem jeho bočního projektu Cat's Eyes, který dost koketuje na hranici popu.

I přes naklonění se k popovější tvorbě je kapela ještě moc daleko od mainstreamu. To ale nikomu, určitě ani samotným muzikantům, nevadí. Melodie v "I Can See Trough You" posouvají Horrors uplně do jiných hudebních vrstev. Nyní je spoustu příležitostí, kam posouvat budoucí tvorbu. Celá "Endless Blue" jako by pomalu nadzvedávala posluchače a při neuvěřitelně chytlavém refrénu ho vznesla přímo do nebes. První singl "Still Life" dozrává z celého playlistu desky nejrychleji. Typická první vlaštovka. Jako mladý posluchač se nebojím sám přiznat, že mi připomíná Depeche Mode. Asi ty syntezátory a Farisův hlubší hlas. "Monica Gems" pak představuje nejrockovější a nejvíc jednotvárnou věc na albu. Jako by se kapela v této skladbě ještě trochu ohlížela za sebe.

Svou třetí řadovkou "Skying" si Horrors nechali otevřená vrátka. Čtvrtá deska už může být vážně jakákoliv. Může se vracet k minulé tvorbě, může stagnovat, ale může i vyústit v syntezátorový pop.

THE HORRORS - SKYING 
×××××××××× 90% 
Délka: 54 minut
Datum vydání: 11.7.2011
Vydavatelství: XL Recordings
Playlist: Changing The Rain, You Said, I Can See Through You, Endless Blue, Dive In, Still Life, Wild Eyed, Moving Further Away, Monica Gems, Oceans Burning

2 komentáře:

  1. Jé ty máš na facebooku stejný uvodní obrázek! :D tak to je gól. Já jdu v pondělí na křest Foals, bydlím totiž v Londýně

    OdpovědětVymazat